Over onze club

Over onze club


Het ontstaan
Aan het eind van de zestiger jaren van de vorige eeuw werd de voetbalsport in Nederland steeds populairder. Ook in Rouveen: aan de Goudenregenstraat naast de gymzaal lag een voetbalveld. Dit veld werd gebruikt voor bedrijfsvoetbal, horecavoetbal en niet te vergeten een dameselftal. Dit succesvolle damesteam speelde, voor vaak veel publiek, wedstrijden tegen teams uit de omgeving.
D(ames) V(oetbalvereniging) R(ouveen) was geen officiële vereniging. De bekerkast in de hal van het clubgebouw herinnert nog aan dit team. Al met al was de tijd rijp om een eigen Rouveense club op te richten. Er werd een stichtingsbestuur opgericht en op de verspreide aanmeldingsfolder waren al 140 positieve reacties. Hierna werd een algemene ledenvergadering belegd bij Café ten Hoor (de huidige bibliotheek) en op 30 augustus 1971 had Rouveen een eigen voetbalvereniging. Door de gemeente Staphorst werd er een nieuw voetbalveld aangelegd aan de Korte Kerkweg (het huidige 2e veld was toen het hoofdveld). Door de leden werd een houten barak geplaatst, hierin was plaats voor 2 kleedkamers (met alleen koud water), een scheidsrechtershokje en een kleine kantine. De A-, B-, C- en D-elftallen mochten met dispensatie op het veld aan de Goudenregenstraat spelen en moesten omkleden in de kleedkamers van de gymzaal. De twee senioren- en het al bestaande damesteam, dat nu in de vereniging werd opgenomen, speelden aan de Korte Kerkweg. Zo begon SC Rouveen in 1972 aan de officiële KNVB-competities.

Eerste elftal
In het eerste jaar stond het eerste elftal na drie wedstrijden al bovenaan, maar deze weelde kon zij niet opbrengen, want hierna zakte ze langzaam maar zeker af naar de grijze middenmoot, maar de kop was eraf. Na enkele jaren in de middenmoot gespeeld te hebben, werd het eersteelftal kampioen in het jaar 1978-1979, met promotie naar de 2e klasse, afdeling Zwolle. De trainer kreeg voor deze prestatie een nieuwe fiets en de spelers een shirtje met een eigen rugnummer. Sportief gezien werd het seizoen 1981-1982 een topjaar. Na een twijfelende start was de eindsprint formidabel en in de laatste wedstrijd werd het kampioenschap binnengehaald. Ook het 2e elftal onder leiding van Jaap Scheper werd in dat jaar kampioen. En of dat niet genoeg was werd het eerste elftal ook in het daaropvolgend seizoen opnieuw kampioen. Begin jaren 80 trad Sc Rouveen tot de 4e klasse van de KNVB. Met nieuwe shirtjes. Helaas bleek de belettering al na één wasbeurt verdwenen. In deze competitie was naast Rouveen ook Staphorst vertegenwoordigd, met als hoogtepunt natuurlijk de derby met meer dan 1.500 (!) toeschouwers.Echter, na twee jaren in de vierde klasse te hebben gevoetbald degradeerde het eerste elftal weer naar de 1e klasse, afdeling Zwolle. In het seizoen 1989-1990 kwam het eerste elftal weer in de 4e klasse terecht. Dit duurde tot de prestatiejaren – midden jaren negentig. Het eerste elftal speelde belangrijke beslissingswedstrijden spelen tegen DZOH. Meerdere bussen vanuit Rouveen vertrokken naar Hoogeveen (neutraal terrein). In het jaar 1996-1997 promoveerde het eerste elftal naar de 3e klasse. Het daarop volgende seizoen werd Rouveen kampioen in het derde klasse, wat betekende dat vanaf het seizoen 1998-1999 voor het eerst in de tweede klasse werd gevoetbald. In seizoen 2000-2001 speelde Rouveen nog bij VV Staphorst in de competitie, echter beide wedstrijden werden verloren en Rouveen degradeerde ook nog eens naar de 3e klasse. In het seizoen 2004-2005 (Rouveen speelde toen alweer in de tweede klasse) had het eerste elftal de kans te promoveren naar de eerste klasse. Echter, directe concurrent SJS uit Stadskanaal wist deze wedstrijd met 2-1 te winnen. In het seizoen 2007-2008 had Rouveen de kans om direct na een degradatie weer te promoveren naar de 2enklasse, maar helaas verloor Rouveen ook toen van een directe concurrent Hollandscheveld. Vanaf het seizoen 2010-2011 speelde Rouveen weer in de tweede klasse. Op 2 juni 2012 werd, na een spannende finalewedstrijd in de nacompetitie, een historische zege geboekt op Heerenveense Boys, oftewel promotie naar de eerste klasse KNVB Oost. Na prachtige wedstrijden tegen grote clubs als SV Urk, Sparta Enschede, Go Ahead Kampen en AZSV moest het eerste elftal na een jaar helaas weer afscheid nemen van de eerste klasse. Op dit moment speelt Sc Rouveen (weer) in de 2e klasse Noord.

Lagere senioren
Bij de oprichting werden maar 2 elftallen ingeschreven. Het tweede elftal werd voor het eerst kampioen in het seizoen 1977-1978. Noemenswaardig is de oprichting van de schaduwschutterstrofee begin jaren tachtig. Een doelpuntmaker kreeg 1 punt en de aangever (de assist) kreeg 2 punten. Na twee seizoenen is deze trofee weer afgeschaft, vanwege het nodige rekenwerk. Vanaf het seizoen 1990 werd voor het eerst met zeven seniorenteams gespeeld. Op een later moment is het aantal weer teruggegaan naar zes elftallen, ook is sinds de laatste jaren (groeiende) belangstelling voor 45+ voetbal.

Damesvoetbal
Damesvoetbal heeft altijd een bijzondere plek gehad binnen de vereniging. Zoals eerder vermeld vervulden de dames een voortrekkersrol bij de oprichting van onze voetbalvereniging. Ook werden tot begin jaren ’80 bestuursfuncties bekleed door enkele dames. Vanaf het seizoen 1972/1973 werd voor het eerst in competitieverband gespeeld. Het eerste jaar was een fantastisch jaar: de meeste tegenstanders werden zonder mededogen onder de voet gelopen en de wedstrijden werden met grote cijfers gewonnen. Helaas stopte in die tijd ook een aantal speelsters van de ‘oude’ lichting. In het voorjaar van '78 werd nog een poging gedaan, evenals in de jaren tachtig, om nieuwe speelsters te werven. Helaas, het betekende dat het damesvoetbal in de jaren tachtig stopte… maar niet voor een lange periode.

In de jaren negentig hebben een aantal dames de schouders eronder gezet en na een wervingsperiode werd opnieuw een damesteamelftal ingeschreven. En dit elftal ging gewoon verder waar het allemaal mee was begonnen: winnen! Meerdere kampioenschappen en districtsfinales werden behaald. Deze successen hebben een grote invloed op en betekenis gehad voor het huidige damesvoetbal bij Rouveen. Veel dames en meisjes gaan voetballen bij Rouveen, wat op dit moment resulteert in twee dameselftallen en drie meidenelftallen.

De jeugd
In het kader van ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ werd vanaf de oprichting veel aandacht besteed aan (het werven van) jeugd. De leeftijd van de A-junioren was in de beginjaren nog hoger, zodat niet, of nauwelijks, vervoersproblemen waren, want de oudere jongeren waren in het bezit van een rijbewijs en auto. Overigens was begin jaren zeventig het vervoer wel lastig, omdat de benzine alleen verkrijgbaar was op distributiebonnen, vanwege de oliecrisis. Midden jaren zeventig had Rouveen 2 A- elftallen. In 1978 waren ook de F pupillen een feit. Dat was ook zichtbaar in het ledenaantal in die jaren. Van 152 in ’77 naar 172 in ’79. Door de groei van het aantal leden werd ook een D-team en E-team in geschreven. Vanaf 1982 werd voor het eerst het RIJS-toernooi georganiseerd, voor alle A, B en C elftallen van Sc Rouveen, VV Staphorst en (inmiddels) Wacker-IJhorst.
Op 18 februari 1989 kwam de originele Europacup die door het Nederlandse Elftal was gewonnen in 1988 naar Sc Rouveen. Een moment waarop veel (jeugd)leden naar de kantine kwamen om met de (zware) beker op de foto te gaan. Ook heeft de Rouveense jeugd twee keer een demonstratietraining ontvangen van Gerrie Muhren (1990) en samen met zijn broer Arnold in (1992). In de daarop volgende jaren is het jeugdvoetbal bij Sc Rouveen geleidelijk gegroeid. Ook het kaboutervoetbal is in de afgelopen jaren geïntroduceerd.

Accommodatie
Zoals eerder vermeld werd de accommodatie aangelegd op de huidige locatie aan de Korte Kerkweg. Het trainingsveld werd ook gebruikt als autorodeo terrein. In de begin jaren werd voor de training een haspel tevoorschijn gehaald en de kabel uitgerold. Met een dubbele TL balk en een bouwlamp kon er bij sfeerverlichting worden getraind. Douches en warm water waren toen nog niet aanwezig. Bij slechte conditie van het trainingsveld moest er een ‘rondje zandweg’ worden gemaakt. Voordeel was dat bij spontaan opkomende vermoeidheid via elk willekeurig weiland weer naar voren kon worden gelopen.
In de jaren tachtig werd de situatie van het hoofdveld steeds nijpender. Na veelvuldige contacten met de gemeente (over meerdere jaren) is de accommodatie een aantal keren uitbreid en vernieuwd. Begin jaren negentig zijn de nieuw gerenoveerde velden in gebruik genomen en in 1996 is de kantine uitgebreid met onder andere een nieuwe bestuurskamer, kleedkamers en keuken. In afgelopen jaren zijn meerdere nood-units geplaatst, vanwege een kleedkamer gebrek. Op dit moment wordt met de gemeente gesproken over een het realiseren van geheel nieuwe accommodatie, inclusief het realiseren van kunstgras.

De vereniging
Op dit moment kent Sc Rouveen 6 senioren elftallen, vier dames- meisjeselftallen, vier juniorenelftallen en 11 pupillenteams. Dorpsclub Sc Rouveen is in de afgelopen veertig jaar gegroeid naar ruim 450 leden. In augustus 2011 is op grootse wijze het 40-jarig jubileum gevierd. Noemenswaardig is daarbij de benoeming van twee ereleden tijdens dit jubileum: nadat in het verleden Bonne Flokstra is benoemd als erelid zijn Harm Hoeve en Jouk Schra tijdens de feestweek benoemd als ereleden club vanwege hun grote inzet in de afgelopen jaren!

Kortom: Sc Rouveen een dorpsclub waar prestatie en plezier samengaan!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!