Hoofdbestuur · Onderzoek RTV OOST
29 november 2016 19:22 - Door: Jan Carlo Bos - Bekeken: 1.536
Vandaag heeft RTV Oost de uitkomsten van een (eigen) onderzoek gepubliceerd naar rubbergranulaat op zeventien kunstgrasvelden in de provincie Overijssel. Ook de kunstgrasvelden van SC Rouveen zijn nader onderzocht.

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de gemeente Staphorst (als eigenaar, verhuurder en opdrachtgever) de volgende verklaring hierover naar buiten gebracht en op haar website plaatst.

(begin citaat)
Gebruik van rubberkorrels in kunstgrasvelden (update)

Momenteel wordt er in de media veel geschreven over de rubberkorrels die zich bevinden op kunstgrasvelden. De gemeente Staphorst heeft 1,5 kunstgrasveld in bezit in Rouveen dat ook is voorzien van rubberkorrels.

RTV Oost heeft een aantal korrels van het veld in Rouveen gehaald om te bekijken. Daaruit blijkt, net als bij de meeste andere velden, dat er diverse stoffen in de korrels zitten. Ook de NOS schrijft over onderzoeken waaruit blijkt dat er diverse stoffen in het rubber zitten. Of deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam wordt momenteel onderzocht door de RIVM.

Rubbergranulaat
De korrels in kunstgrasvelden worden rubbergranulaat genoemd. Rubbergranulaat is fijngemalen rubber en zorgt ervoor dat het kunstgrasveld zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon natuurgrasveld. Dit rubbergranulaat wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die op deze wijze hergebruikt worden.

Vervolg
De gemeente Staphorst volgt de ontwikkelingen en houdt vast aan het advies van de RIVM, KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten. Volgens al deze instanties kan er gevoetbald worden op de velden. Medio december worden de uitkomsten van het RIVM-onderzoek verwacht. Dit officiële onderzoek wachten wij af.
(einde citaat)

Gebruik van de velden en vervolg
Als bestuur van Sc Rouveen willen wij u informeren over deze ontwikkelingen met daarbij de reactie en standpunt van de gemeente Staphorst.  Op basis van deze standpunten en adviezen zullen wij - tot nader orde en/of uitkomsten van genoemde onderzoeken - gebruik blijven maken van onze kunstgrasvelden. We gaan u tevens in de komende dagen bijpraten over de insteek en opzet van het onderzoek van het RIVM die medio december worden verwacht.Het bestuur


Meer informatie:

Onderzoek RTV OOST:
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=257287&cat=1
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=257300

Bericht gemeente Staphorst
http://www.staphorst.nl/inwoners/actuele-berichten_42822/item/gebruik-van-rubberkorrels-in-kunstgrasvelden-update_130771.html

RIVM
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/Rubbergranulaat


Foto's bij dit berichtReacties (1)

29 nov 2016 19:35
Ton Slag
Zie ook link naar NOS, reactie van staatssecretaris Dijksma.

http://nos.nl/artikel/2145634-dijksma-kinderen-mog..


Gewijzigd op 29 nov 2016 19:35

Reactie plaatsen

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.