Communicatie commissie · Dayna Schra wil beste voetbalster van de wereld worden
17 juli 2018 22:02 - Door: Erik Dunnik - Bekeken: 551

Rouveen - Voetballer Bert Konterman uit Rouveen maakte op 31 maart 1999 zijn debuut in het Nederlands elftal. Negentien jaar later treedt Dayna Schra in zijn voetsporen: deze Rouveense maakt nu deel uit van de selectie van Oranje onder 19.

Nederland heeft zich geplaatst voor het EK, dat van 18 tot 31 juli in Zwitserland wordt gehouden. Dat ze haar eerste interlandminuten gaat maken is voor de Rouveense wel zo goed als zeker. Het moet in ieder geval het begin zijn van een mooie carrière. Dat staat voor Dayna als een paal boven water: ‘Het is mijn ambitie om de beste van de wereld te worden.’

Debuut

Een paar dagen voor haar vertrek naar Zwitserland maakt Dayna Schra dan ook een zelfbewuste en strijdvaardige indruk. Ze verheugt zich op het EK en wil ontzettend graag haar eerste minuten maken als international. ‘Het is niet echt mijn allereerste interland, want ik heb met de meisjes onder 15 ook al eens meegedaan. Maar op dit niveau is het wel mijn debuut.’

Dat ze zover is gekomen, was niet een eenvoudig optelsommetje. Naar eigen zeggen werd ze bij de verschillende clubs waar ze voetbalde niet altijd op waarde geschat. Bij SC Heerenveen voelt ze veel waardering, met als gevolg dat ze goed in haar vel zit en geselecteerd is voor het Nederlands elftal.

Voetbalcarrière

Als vijfjarige meldde Dayna zich ooit bij de plaatselijke voetbalvereniging SC Rouveen. Ze was het eerste meisje dat haar kunsten ging vertonen. Ze kwam in hetzelfde elftal als haar broer Daimen en samen doorliepen ze alle jeugdelftallen. Toen ze veertien was, vertrok Dayna naar FC Twente. Daar speelde ze twee jaar. ‘Ik wilde daar op een gegeven ogenblik weer weg omdat ik me er niet thuis voelde. Daarna volgde PEC Zwolle, waar ze voor Jong PEC uitkwam. ‘Ik had daar de pech dat de trainer het niet zo in mij zag zitten.’

Een belletje naar SC Heerenveen was gauw gepleegd en ze mocht langskomen. ‘Na een paar trainingen mocht ik al met het eerste damesteam meetrainen en daarna is het eigenlijk best snel gegaan. Ik heb een goed eerste seizoen gedraaid en heb zelfs in december het doelpunt van de maand in de eredivisie gemaakt. Bij Heerenveen ben ik ze heel dankbaar dat ik er de kans krijg.’

Dat trainer Roeland ten Berge het met Dayna goed zag, bewijst haar uitverkiezing voor Oranje onder 19. ‘Ik denk dat ik het bewijs heb geleverd dat ik wel wat kan. Ik speel op het middenveld en ben best wel aanvallend ingesteld. In de eredivisie heb ik vorig seizoen vier keer gescoord en in een oefenwedstrijd met het Nederlands elftal heb ik vorig weekend ook een doelpunt gemaakt. Dat was tegen mijn eigen club SC Heerenveen,’ zegt Dayna lachend.

Dribbelaar

Dayna Schra is overtuigd van haar voetbalkwaliteiten. ‘Ik ben lichtvoetig, een echte dribbelaar en kan een tegenstander uitspelen. Ik ben vooral rechts, maar kan ook met links wel wat. Scoren doe ik nog niet zo veel, maar als ik een doelpunt maak dan is dat vaak van afstand.’

Hoewel Dayna Schra het enorm naar haar zin heeft bij Heerenveen, denkt ze dat het niet haar eindstation is. Een carrière in het buitenland ziet ze helemaal zitten. ‘Ik zou het liefst in het buitenland voetballen. Of ik voorkeur heb? Jazeker! In Spanje zijn dat Real Madrid en Barcelona en in Engeland Arsenal, Manchester United en Manchester City. Bij een van die clubs zou ik graag terechtkomen. Maar zo ver is het nog niet hoor. Ik moet nu eerst presteren op het EK en dan weer lekker voetballen bij SC Heerenveen. Daar heb ik nu alweer zin in.’

 

 

Foto's bij dit berichtReacties (2)

20 jul 2018 09:48
Erik Dunnik
De Nederlandse vrouwen zijn woensdag met een zege tegen ItaliŽ (3-1) begonnen aan het Europees kampioenschap O19 in Zwitserland.

Oranje nam door twee treffers van Lynn Wilms (FC Twente) binnen twintig minuten afstand (2-0) en gaf het voordeel niet meer uit handen. Rebecca Doejaaren (Kraggenburg, PEC) speelde in Biel de hele wedstrijd, Jeslin Niens (Raalte, PEC) kwam in de slotfase in het veld. Shanel Smid (Zeewolde, PEC) en Dayna Schra (Rouveen, Heerenveen) bleven op de bank.

Zaterdag volgt in Yverdon de tweede wedstrijd tegen Duitsland, dat aan het EK begon met een zege tegen Denemarken (1-0). In Zwitserland strijden acht landen om de titel.
23 jul 2018 08:25
Erik Dunnik
Rebecca Doejaaren bezorgt Oranje O19 historische zege

Rebecca Doejaaren de vrouw van de dag bij Oranje O19, dat tijdens het EK in Zwitserland een gedenkwaardige zege laat noteren tegen Duitsland. De spits van PEC Zwolle uit Kraggenburg maakt op aangeven van Dayna Schra het enige doelpunt (1-0).

Doejaaren heeft het afgelopen seizoen pech gehad met blessures. Ze was net op tijd fit voor het EK in Zwitserland. Tegen Duitsland liet de sterke aanvalster zien dat zij mee kan op het hoogste niveau. Doejaaren besliste de wedstrijd in de slotfase met een echte spitsengoal. Tegenover een meerderheid aan verdedigsters kwam zij het strafschopgebied binnen, om vervolgens de bal in de verre hoek te mikken.

Dayna Schra uit Rouveen, speelster van Heerenveen, kwam in de eindfase als invalster binnen de lijnen.

Bondscoach Jessica Torny besefte dat haar team niet over geluk te klagen had, Duitsland was met name in de eerste helft het betere team. ,,Wat telt is de overwinning " zei de coach. Het was ook nog eens de eerste Nederlandse zege tegen Duitsland in deze leeftijdsgroep.

Nederland heeft dinsdag in Biel aan een gelijkspel tegen Denemarken voldoende om de laatste vier te halen. Nederland heeft na twee duels zes punten, eerder werd ItaliŽ verslagen.


Gewijzigd op 23 jul 2018 08:25

Reactie plaatsen

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kunt plaatsen.